Kupovina novogodisnjih poklona

Kupovina novogodišnjih poklona


Poklanjanje dragim ljudima tokom praznika je lep gest kog se ne treba odreći. Davanje drugima nas čini srećnim, a obradujemo se i kada nas sačekaju poklončići ispod jelke. S druge strane, frka i trka oko kupovine nas ne raduje baš toliko. Kako onda da taj deo izbegnemo i uživamo u prazničnoj čaroliji?

10 saveta za uživanje u pribavljanju novogodišnjih poklona

  1. Napravite spisak dragih ljudi kojima želite nešto da poklonite.
  2. Odredite iznos novca koji možete i želite da odvojite za ovaj trošak.
  3. Uz svako ime sa spiska dodajte svoju ideju za poklon i ako znate cenu.
  4. Pokušajte da ove stvarčice pribavite u toku redovnih kupovina ili aktivnosti u decembru. Možda je "kupovina iz fotelje" rešenje za izbegavanje gužve.
  5. Posetite neki od sajmova i manifestacija na kojima izlažu mali proizvođači i socijalna preduzeća, verovatno ćete uspeti da na jednom mestu kupite više zanimljivih stvari, a njima svaka podrška znači.
  6. Možete i sami da napravite unikatan poklon koji će raznežiti dragu osobu i pokazati da mislite na nju. Pregršt ideja i uputstava možete lako pronaći na internetu.
  7. Knjiga je uvek dobar poklon. Izaberite žanr prema osobi i osmislite posvetu.
  8. Razmislite da li je poklon kartica sa personalizovanom čestitkom rešenje za nekoga sa spiska.
  9. Pribavljanje poklona organizujte kao mali ritual, tako da u tome uživate. Drugačije nema smisla.
  10. Vodite računa o budžetu, jer ne bi bilo dobro da tokom većeg dela naredne godine otplaćujete svoju galantnost.

Novogodišnje odluke

Ako su novogodišnje čarolije ove godine bile preveliki udarac na vaš budžet, iskoristite trenutak i razmislite o tome kako možete da u narednoj godini unapredite svoje veštine upravljanja novcem i da naredne praznike dočekate sa pripremljenom ušteđevinom. Za početak, pogledajte naše savete i preporuke za štednju i odgovornu potrošnju. U slučaju da ste ovogodišnju prazničnu euforiju dočekali finansijski nespremni, tj. niste prethodno uštedeli potreban novac, i planirate da se pozajmite za ovu priliku, dobro promislite sve i izaberite ono što vam je najpovoljnije.