Želim da moj kućni budžet bude stabilan tokom (i nakon) pandemijeOsim brige za svoje i zdravlje najbližih, usled pandemije korona virusa nametnula se i dodatna potreba da pametno koristimo i raspoređujemo sopstveni budžet . Pitanje gubitka posla, smanjenja plate, rata kredita ili duga na kreditnoj kartici samo su neki od potencijalnih problema koji mogu uticati na lične finansije. To je i razlog zašto je detaljno planiranje ličnih finansija, uz dobro poznavanje aktuelnih mera koje država i finansijske institucije, na prvom mestu banke sprovode,važno kako bi kućni budžet bio što stabilniji tokom trenutne situacije.

U nastavku predstavljamo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da lične finansije održite u što boljem stanju.

Nemojte praviti velike investicije, odredite troškovne prioritete

Postavite prioritete. Na šta tačno želite da trošite novac? Obično najpreči troškovi uključuju plaćanje komunalija, hrane, prevoza i računa. U periodu kada je veoma važno pametno koristiti novac, jasnije sagledavamo na šta je zaista neophodno da trošimo. Razmislite da li vam je potrošnja u skladu savašim najvažnijim prioritetima koji su se možda u ovim okolnostima promenili.

Svedoci smo da je prodaja preko interneta tokom vanrednog stanja usled korona virusa doživela ekspanziju. Na listu artikala koje smo ranije nabavljali onlajn, poput odeće, obuće, tehnike ili knjiga sada sve češće dodajemo i svakodnevne namirnice. Ova mogućnost lakog naručivanja može nas dovesti u zamku da ponekad previdimo kako i tokom onlajn kupovine trošimo novac i tako potrošimo više nego što smo planirali. Zato je neophodno da i prilikom ovakvog načina kupovine vodimo računa o ličnom budžetu. 

Najzad, ako planirate veće troškove, preporuka je da ih, ukoliko je moguće, odložite za nešto stabiliniji period.