Razumeju li deca vrednost novca? Da li je nešto skupo ili jeftino? Koliko dugo treba da štede da bi ostvarila svoje želje? Zašto je zlato vredno? Da li nam znanje donosi zaradu?

„Čuvari Zmajevog blaga“ je zabavna, edukativna igrica prilagođena uzrastu od 7 do 10 godina, koju je osmislila Erste Banka sa partnerima iz organizacije Nauči me, a u želji da naši najmlađi kroz igru nauče važne stvari o novcu: o trudu koji je potrebno uložiti da bi neku stvar mogli sebi da kupimo, koliko nešto vredi i da li nam je to zaista potrebno, koliko naporno moramo da radimo da bismo ostvarili svoje ciljeve, a da učenje, znanje i promišljanje igraju veliku ulogu u tome koliko ćemo biti uspešni.

Preuzmi igricu
Ko može da igra igricu?

Iako je pre svega namenjena deci uzrasta 7 do 10 godina, uz malu pomoć roditelja mogu da je igraju i mlađi, a verujemo da će biti zanimljiva i onim starijima. Strogo smo vodili računa da sadržaj bude primeren uzrastu, da podstiče želju za učenjem i promoviše znanje kao jednu od ključnih vrednosti. Igrica ne sadrži reklamne poruke i nije povezana sa proizvodima i uslugama Erste Banke.

Novac osvojen u igrici je virtuelan, što znači da banka za njega ne isplaćuje iznos u realnom novcu. Sakupljanje virtuelnog novca u igrici ima isključivo edukativnu svrhu, kako bi deca, samostalno raspolažući njime, kroz igru usvojila važne finansijske pojmove i veštine kao što su recimo budžet ili štednja.

Kako smo dobili ideju da napravimo igricu za najmlađe (ali i one malo starije)?

Igrica je bazirana na istoimenoj knjizi “Čuvari Zmajevog blaga” koju je izdao Kreativni centar iz Beograda, uz podršku Erste Banke - Zmaj koji čuva Zlatnu planinu odlučio je da se penzioniše, i traži nekoga kome bi mogao da prepusti čuvanje svog ušteđenog blaga. Svaki junak ili junakinja koji prihvate izazov, moraju da daju odgovore na različita pitanja povezana sa novcem, kako bi dokazali da znaju odgovorno da brinu o blagu Naravno, kao i na svakom putovanju kroz svet učenja, deca imaju priliku da se druže, smeju i beskrajno zabavljaju sa Zmajem i njegovim prijateljima. Ilustrator igrice je maestralni Dobrosav Bob Živković, čiji crteži jednako inspirišu sve uzraste!

Kako da znam da je igrica bezbedna za korišćenje?

I nama je, kao i roditeljima, pored edukativne komponente, važna i bezbednost. U njenoj izradi su dominantno učestvovali nastavnici, psiholozi i roditelji, dok su bankari podelili svoje znanje o novcu i sklopili sve u celinu.

Imajući sve to u vidu, sadržaj je prilagođen i bezbedan za decu, a ograničeno je i vreme koje deca mogu da provedu igrajući igricu u kontinuitetu. Takođe, ne postoji mogućnost kupovine dodatnih funkcionalnosti pravim novcem unutar igrice (nema „In-app purchases“).

Postoji tutorijal koji objašnjava različite aspekte igrice i daje dodatne smernice, te predlažemo da ga svakako pogledate. Možda će vam biti zanimljivo da odigrate nekoliko partija i sami procenite da li je igrica zanimljiva i korisna vašem detetu.

Kako da instaliram igricu Čuvari Zmajevog blaga?

„Čuvari Zmajevog blaga“ je besplatna mobilna aplikacija koja jedostupna u prodavnicama aplikacija „Google Play“ i „App Store“. Možete je preuzeti za telefon ili tablet. Registrujete svoj nalog i uživajte u igri sa svojom decom! Možda ćete i vi saznati nešto novo, nešto što do sada niste znali. U delu “Preuzmi igru” na vrhu stranice možete kliknuti na link odgovarajuće prodavnice aplikacija ili kamerom telefona skenirati kod.

Za razvoj aplikacije “Čuvari Zmajevog blaga” za Android i Ios uređaje zaslužan je Kernel Lab iz Niša.