Digitalne predradnje

„Ma, najbolje je kad radiš za sebe“, izgovaraju vam komšije, rođaci i prijatelji na putu do svog standardnog kancelarijskog posla, dok vi klimate glavom. „Što bi radio za nekog drugog, kad lepo možeš i sam da se organizuješ, naučiš posao i otvoriš nešto svoje!“ savetuje vas taksista. „Ma ti si super talentovan/a, što pre počneš da radiš sam, to bolje“ uskoro počne da govori i odraz u ogledalu, i očas posla u glavi vam je bubica – šta ako zaista pokrenem svoj biznis?

Za ovakvu odluku, od nas imate jedan veliki aplauz! Potrebno je mnogo hrabrosti, vere u sebe, stalne organizacije i upornosti kako biste postali preduzetnik, a uz malo sreće, i ako to zaista želite - ništa ne stoji na putu vašem uspehu.

Digitalne predradnje - ErsteZnali

Hmm… To jest, ništa ne stoji na putu vašem uspehu KADA sredite papirologiju.

Komšije, prijatelji i taksisti vam nisu pomenuli ništa o oporezivanju i registrovanju, pretpostavljamo?

Odakle početi?

Za početak, bez brige i prevremenog stresa. ErsteZnali je tu da vas, korak po korak, sprovede kroz osnovne elemente vašeg puta do registrovanog preduzetnika ili preduzetnice! Počećemo od pretpostavke da ste izabrali da radite kao preduzetnik ili preduzetnica koji paušalno plaća porez. Odličan prvi korak - tako će vam dosta manje vremena odlaziti na papirologiju.

Korak dva - treba da se registrujete.

Jedna od mogućnosti, kada govorimo o registrovanju, je da jednostavno izaberete knjigovođu od poverenja, kako bi vas on vodio kroz ovaj proces.

To je sasvim legitimna odluka, ali ako više volite da sve konce držite u svojim rukama – niste mogli da odaberete bolji trenutak za preduzetništvo. Većina važnih stvari može da se obavi elektronskim putem, što znači – i sada možete da počnete da skakućete od sreće – da ćete se susresti sa izuzetno malim brojem šaltera!

Međutim, da biste mogli da iskoristite mnoge digitalne prednosti u svom poslovanju, pa tako i elektronsko registrovanje (kojim ćemo se jedino i baviti), prethodno je potrebno da zatražite izdavanje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis.

Ovu uslugu u našoj zemlji pruža čak šest sertifikacionih tela – među njima su, na primer, MUP Srbije, JP Pošta Srbije i Privredna komora Srbije. Spisak svih pružalaca ove usluge nalazi se na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, pa bacite pogled. Osim toga, svaka institucija ima na sajtu uputstvo za korišćenje, pa se na primer ovde možete upoznati sa tim procesom u MUP-u.

Digitalne predradnje - ErsteZnaliUsput, kad već uređujete svoj digitalni život:

Verujte nam na reč - otvoriće vam se potpuno nove perspektive.

Psst! U poverenju – niko nije savršen, pa tako ni digitalni procesi. Neki od elektronskih servisa koje smo pomenuli i koje ćemo tek pomenuti ne nude baš korisničko iskustvo jednog AirBnb-a ili Gugla. To znači da ćete možda povremeno morati da se pomučite oko tumačenja ili dolaska do pravog rešenja, ali u tim trenucima – samo se setite šaltera. Sve je ovo vredno preskakanja redova!

*Opisani slučaj je u skladu sa praksom nadležnih institucija.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!