Gde se krije novac kada se odmara?

Ispod kreveta, u jastučnici, na ormaru...


Gde se krije novac kada se odmara? - ErsteZnali

Jednostavno čuvanje novca negde u kući – tamo gde pokušavamo da ga sakrijemo i od sebe – najčešći je način štednje. Ovo nije čudno, pošto se osećamo sigurno kada je novac uvek tu, fizički pored nas – to nam pruža utehu da ga ipak negde ima.

Nažalost, ovakvo čuvanje, „u slamarici“, i ne smatra se štednjom, jer ono ne donosi nikakav prihod. Onu sumu novca koju ujutru ostavimo u kući, ujutru ćemo tamo i zateći – osim ukoliko neko od ukućana ne otkrije naše pažljivo birano mesto. Doduše, ako ga ukućani otkriju, to je svakako bolje od drugih mogućnosti, poput toga da ga pronađu provalnici, ili se desi nekakva nepredviđena okolnost poput poplave ili požara.

Na ovakav argument može se odgovoriti time da neki ljudi „slamaricu“ menjaju sefom u banci, koji je obezbeđen i osiguran – ali, ni ovakav vid čuvanja novca ne donosi nam nikakvu dobit. Štaviše, on predstavlja trošak jer se za sef mora platiti! Da i ne govorimo o tome da nikad ne možemo da predvidimo inflaciju, koja može dovesti do toga da se vrednost novca koji smo revnosno čuvali zapravo smanjuje.

Razlozi za štednju u slamarici

  • Ne moraš da pamtiš šifru.
  • Moći ćeš da se pohvališ da bukvalno ležiš na parama.
  • Uvek ćeš imati keš pri ruci. Osim ako ti obiju stan.
  • Uvek si prvi na redu.
  • Ne pada sistem.
  • Mnogo je udobnije spavati na slamarici nego u banci.

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!