Kako možete da pozajmite novac, a da platite

Kredit


Zamislite ovo: pregledate Instagram tokom jednog sasvim običnog dana i odjednom shvatate da vam treba novac za novo putovanje. Skočite sa kreveta, pokucate u prvu banku i kažete: „Meni trebaju pare!“ Bankarski službenici govore – gospodine, pa zašto niste rekli odmah? Mogli smo još juče da vam damo novac, a danas ste već mogli da budete na Barbadosu! Vi odmahujete rukom i kažete – neka, i sutra će Barbados biti tu, i srećni i nasmejani odlazite na svoj odmor…

Ovaj scenario i nije toliko nerealan.

Dobro… jeste malo nerealan, ali jedan deo je u suštini tačan – kada vam je potreban novac za nešto, možete da ga pozajmite od banke. To jest, možete da uzmete kredit. Međutim, iznos koji ste pozajmili morate banci, naravno, i da vratite, i to tokom određenog, precizno dogovorenog vremenskog perioda. Banci vraćate novac pod uslovima pod kojima ste isti pozajmili, što uključuje kamatu i troškove/naknade. Da Barbados ne bi čekao.

Međutim, potrebna je velika odgovornost i pažnja da se kredit – u jednom trenutku vaš najbolji prijatelj – ne pretvori u noćnu moru. Kako biste ovo predupredili, posebno obratite pažnju na to:

Malo realniji scenario - Jelena i Dejan mesečno zarade ukupno 100 hiljada dinara. Planiraju letovanje. Od septembra prošle godine su svakog meseca namenski štedeli po deset hiljada dinara. April je, gledaju aranžmane. Zadovoljni su. Lep je izbor, a oni već imaju odvojenih 80 hiljada. „Hmm… a da samo malo bacimo pogled i na nešto skuplje, ili nešto duže opcije… Pa, spojićemo tri nedelje ove godine, zar se ne isplati?“ Mic po mic, dođoše do aranžmana od 140 hiljada. Taj ili nijedan! A uplata avansna, 100%.

Vreme je da pomognemo ovom paru, koji je sigurno zaslužio svoje savršeno letovanje. Pitanje je – da li kredit za 60 hiljada dinara koji im nedostaju uzmu:

Imajte uvek u vidu da najbolji kredit za Jelenu i Dejana, ili za komšiju, ili za frizerku od preko puta, nije nužno i najbolja opcija za vas. Kako biste se odlučili u konkretnoj situaciji u kojoj se nalazite, preporuke su da:


Malo kasnije, u Pregledu elemenata kredita, izložićemo još nekoliko važnih stvari na koje treba misliti pre nego što se odlučite za kredit. Sada je, ipak, pravo vreme da se upoznamo sa još jednom često korišćenom vrstom zaduživanja: njenim ozloglašenim i obožavanim veličanstvom, kreditnom karticom!

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!