Moja lubenica

U životu postoji mnogo teških odluka koje treba doneti. Naročito leti. Od vaše odluke zavisi sreća čitave porodice tog dana. Ako se tokom leta nagomilaju dobre odluke, celo leto će vam ostaviti sladak i pun ukus. Kad se zaređaju loše, može da ostane gorak, ili da vam leto u najboljem slučaju bude – bezukusno. 

Zaista, kako ste vi birali lubenice ovog leta? 

Kada se sada osvrnete na leto, vidite da ste uložili svoje vreme, znanje, iskustvo u odabir najboljih lubenica. Ili neke druge omiljene voćke ili povrćke. Preduzimali ste i konkretne korake – kuckali, osluškivali, zagledali… Svakodnevno ste rizikovali. Procenili biste najbolje što možete, ali niste mogli unapred da znate kakav će ispasti rezultat. To vam je donelo veće ili manje uživanje. Na kraju dana, rekli biste: „Uh, što je bila slatka“, ili: „Pa, i nije neka“. 

Ups, pa ovo zvuči kao neko investiranje. Ko bi rekao! Da li je moguće da svako od nas svakodnevno investira, a da toga nije ni svestan?

Zalivanjem cveća investiramo u zadovoljstvo koje donosi gajenje biljke i oplemenjeni životni prostor. Bavljenjem sportom investiramo u zdravo telo i zdrav duh. Kupovinom neke, hm, krpice, investiramo u dobar osećaj dok je nosimo. 

Moja lubenica - ErsteZnali
Pa zaista, zašto onda ne investiramo i na berzi, na primer? Zašto ne odvojimo deo novca, vremena i energije za finansijsko investiranje? To donosi profit. Malo li je? Još je i lakše, jer ne moramo sve sami – postoje profesionalci koji to obavljaju u naše ime.

Dok se investiranje u nekretnine ili u pokretanje sopstvenog biznisa relativno često pominje čak i u popularnim medijima, finansijsko investiranje u užem smislu je uglavnom svedeno na kratke biznis vesti da je vrednost akcija te-i-te kompanije skočila ili pala za neki procenat. I zvuči kao da to mogu da razumeju i time mogu da se bave samo ljudi sa nekakvim super-moćima. Što nije baš tako.

No, bez panike, ništa nije obavezno. Samo ćemo vas provesti kroz nekoliko osnovnih stvari, čisto da steknete predstavu o čemu se tu radi. Ko zna, možda vam se svidi. 

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!