Nekoliko saveta u svakodnevnim situacijama

Verovatno ste bili u situaciji da kada detetu pokušate da objasnite da u ovom trenutku ne možete da mu kupite patike jer još nije legla plata, da vas ono pita zašto jednostavno ne uzmete novac iz banke ili podignete sa bankomata? Dete jednostavno nije svesno da se novac ne deli, već da mora da se zaradi? Da bi ova faza prošla, potrebno je vreme u kom dete polako sazreva i sve bolje shvata kako svet funkcioniše. Tako su i prilike da uči o finansijama sve češće.

Evo nekih saveta kako. 

Za niže razrede

Čak i ako primećujete da se vaše dete dosta dobro snalazi kada je u pitanju novac, preporučljivo je da stvari ne budu prepuštene slučaju. U mnogim državama je finansijska edukacija uključena u obrazovni sistem, a na dobrom je putu da u budućnosti tako bude i kod nas.

#1 Kupovina s detetom

Kada detetu kupujete perecu, ili sličice koje skuplja, sasvim je razumljivo što mahinalno vadite novac ili karticu iz novčanika i plaćate. Zastanite, međutim, za trenutak i ako je transakcija koju treba da obavite jednostavna, dajte svom detetu da pokuša. Odmah ćete kod njega osetiti uzbuđenje zbog nečeg novog, ali i ponos nakon uspešnog plaćanja. Omogućite detetu da samo odabere i novčanicu nakon što pogleda ili sazna cenu, kao i da prebroji kusur. Zatim postepeno počnite da podstičete dete da samo ode do kioska i obai izbor i kupovinu, uz vaš nadzor samo iz daljine. Izvoli 100 dinara, izaberi koji sladoled želiš, a da može da se kupi za toliko novca, i uzmi i prebroj kusur. Dobro je i za razvijanje samopouzdanja. 

#2 Podstičite ga da samo barata s novcem

Detetu naročito privlačno može da bude i raspoređivanje novčanica i kovanica. Na koliko načina sve može da se plati sladoled od 70 dinara? Kojim sve novčanicama, koliko kombinacija postoji, a tek ako se uključe i novčići... Upoznajte na ovaj način dete sa apoenima koji se koriste. Za decu kolekcionarskih sklonosti i afinitetom ka istoriji zanimljiva može da bude šetnja buvljakom gde se mogu naći stare novčanice. 

#3 Stavljajte dete pred izazov raspodele novca

Sigurno će vaše dete u raznim situacijama biti u prilici da od bliskih rođaka i prijatelja dobije 100, 500, 1.000 dinara. Podstaknite dete da samo smisli za šta bi moglo da iskoristi taj novac. Naravno, budite tu i pomozite mu u razmatranju alternativa – da li za taj iznos može da tri ili četiri puta ode u bioskop, kupi enciklopediju o dinosaurusima, da ode na klizanje.  Ili da taj novac ostavi sa strane i pridruži nekom budućem novčanom poklonu i da tako kupi neku skuplju stvar.

Za niže i više razrede

#4 Koristite prilike da dete uključite u raspodelu ograničenih resursa

Stiglo je novo godišnje doba, dete raste, vi imate određeni iznos od nekoliko hiljada dinara da mu nabavite neophodnu sezonsku garderobu i obuću. Vaše dete je poraslo, slobodno ga uključite u izbor. Ako treba kupiti i nove patike i čizme i pantalone i jaknu i veš i kapu i rukavice, nimalo lak zadatak. Dete može da vam pomogne u tome – krenite u kupovinu zajedno i sabirajte cene željenih stvari pa se onda “uklapajte” – možda one jeftinije pantalone, a atraktivniju kapu. 

#5 Otkrivajte detetu svet digitalnih inovacija i finansija

Gotovina i kartice već su dobro poznati i deci vrtićkog uzrasta. Vašim osnovcima možete da pokažete i neke modernije načine – skenirajte zajedno QR kod na POS terminalu u prodavnici ili na računu za komunalije ili internet, pokažite detetu kako iznutra izgleda banka i to ona elektronska. Na vašem računaru ili telefonu, obavite zajedno neko onlajn plaćanje za stvar koja je detetu važna.  Recimo naručite onlajn isporuku nekog poklona za drugaricu ili drugara za njihov rođendan. Dete može da tapne ili klikne na onaj završni korak “Plati”. 

Zašto sve ovo – kako bi se dete naviklo da postoje različiti načini plaćanja i oblici novca, kao i da shvati da se to stalno menja. 

#6 Iskoristite putovanja za finansijsku edukaciju

Već sa osnovnim matematičkim operacijama koje će dete u školi da nauči, možete da mu pomognete da se osposobi i za elementarne menjačke poslove, kako bi shvatilo da postoje različite valute, da svaka ima svoju vrednost i da je svaka može da se zameni za drugu. A nije loše ni za vežbanje matematike. Tako na sledećem letovanju  primenite neki od prethodnih saveta, samo što ćete umesto dinara iskoristiti evro, kunu, egipatsku funtu ili tursku liru. Preračunajte zajedno koliko bi neki proizvodi ili izleti koštali u dinarima, i obrnuto.


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!