Šta je to (beše) štednja?

Ne, ozbiljno, šta je to?

Šta je to (beše) štednja? - ErsteZnali

Da li vam je poznat onaj osećaj ekstatične sreće kada 26. u mesecu iz veš mašine izvadite opranu novčanicu od 1000 dinara? Ako je odgovor da, i u ovom trenutku klimate glavom i osvrćete se da vidite ko vas je snimao… Onda ste vi verovatno zaista zaboravili šta je to štednja. Dobro, ko bi vas krivio. Štednja je jedino moguća kada vam rashodi ne prevazilaze prihode, što je, saglasićemo se, izazovno čak i za osobe sa veoma visokim primanjima. Sreća je što izazovno ne znači i nemoguće!

Veš mašina nije mesto za čuvanje novca


Iako nam donosi instant radost, novčanica iz veš mašine – ili ona iz slamarice, ili ona u džepu od starih farmerki – finansijski ne pomaže dugoročno. S druge strane, odvajanje dela novca koji zaradimo zarad ostvarenja nekih budućih ciljeva, manjih ili većih, može da dugoročno pomogne situaciji u novčaniku, čak i pri kraju meseca. Štednja nije škrtarenje – ona ne podrazumeva da se svakog dana odreknete sitnih zadovoljstava koje život znače – ali podrazumeva da planirate troškove i budete spremni na nepredviđene stvari. Dobro, ovo možda zvuči malo dosadno, ali, priznaćete, baš je dosadno i kad morate da po ćoškovima tražite novac za koncert, predstavu ili film. Štednja vam može i bukvalno spasiti život kada je imate.

Šta je to (beše) štednja? - ErsteZnali

#ErsteZnali?

 • ...da se u Srbiji novac štedeo u posudama u obliku ćupa, koje su često zakopavane u zemlju? Izgleda da slamarica ipak nije bio prvi način koji smo smislili da sakrijemo novac od sebe.
 • …da možete da uštedite dok kupujete? Pre nego što pođete u kupovinu uporedite cene artikala u više prodavnica. Tako možete uštedeti i do 10%.
 • ...da možete uštedeti više od 5000 dinara mesečno ako ručak ponesete od kuće umesto da kupujete tokom pauze. Dodatna korist je što znate kako je spremljeno.
 • … da su “šparanje”, “kasica-prasica” i “slamarica” izrazi koji se uglavnom koriste kada se misli na štednju.
 • ... da je jedan građanin Subotice uspeo da uštedi 600.000,00 din skupljajući metalne dvadesetice tokom 7 godina (prema njegovoj izjavi).

Ne, ozbiljno, šta je to?

Šta je to (beše) štednja? - ErsteZnali


I mi smo dugo tražili odgovor na ovo pitanje, i možda neki čarobni štapić kojim ćemo mahnuti da se pojavi potpuno nova, dosad nikada viđena formula za stvaranje novca! Za sad ga, nažalost, još uvek nismo našli - mada ne odustajemo! Do tada, imamo dva osnovna, i vrlo jednostavna saveta:

 • Razmislite o tome gde možete potrošiti manje novca
 • Razmislite o tome gde možete zaraditi više novca


Odgovorno i racionalno razmišljanje je drugi korak ka štednji - prvi je bio da ovu famoznu reč definišemo, tako da više ne deluje daleko, nemoguće i dosadno.

Čovek uštedeo 1.000 evra tako što ih je sklonio od sebe

 • Mladi preduzetnik Milan Beljanski uštedeo je 1.000 evra tako što ih je raspodelio i sklonio ih od sebe na više mesta.
 • Beljanski kaže da je novac od sebe zaštitio tako što je deo uložio u životno osiguranje, deo u penziono, deo u hartije od vrednosti, a deo je dao ukućanima da ga sklone na sigurno mesto.
 • Sama činjenica da tih hiljadu evra neću moći da potrošim na izlaske i impulsivne kupovine na Aliekspresu već je dovoljna da budem zadovoljan što sam odlučio da štedim na ovaj način - kaže Milan Beljanski.
 • On kaže da ga je štednja praktično spasila. Nikako nisam uspevao da uštedim novac jer svako malo vidim nešto zanimljivo i odmah kupim. Pokušavao sam svašta. Čak sam jednom sakrio pare i potom otišao kod hipnotizera da me hipnotiše kako bih zaboravio gde su, ali sam ih opet slučajno pronašao - kaže Beljanski.
 • Prema njegovim rečima, vrednost novca u budućnosti može samo da poraste, što znači da će mu se štednja i te kako isplatiti. Primera radi, ako sam za 1.000 evra sada mogao na Aliekspresu da kupim 400 povodaca za hrčke, kroz nekoliko godina ću moći da kupim bar 450 istih takvih povodaca - ocenjuje ovaj mladi preduzetnik.
 • Prema njegovim rečima, do sada nije razmišljao o štednji, ali danas bi je preporučio svima. Štednja kao način da ne potrošiš nešto što imaš, iako bi realno mogao, je super, jer to znači da ćeš u budućnosti moći da potrošiš još više. A ko ne želi da potroši više? - zaključio je Milan Beljanski.

Ilustraciju Betmena i Robina  je doradila ekipa Njuz.neta, a autor originala je Paul Lee pod Creative Commons licencom

SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!