Svi ti COIN-i

Šta su kriptovalute?

Dok zatvoreni u stanu još češće nego pre maštate o letovanju na nekoj egzotičnoj destinaciji, jedna stvar vas je pomalo zbunila. Ljubazni konobar je provirio ispod vašeg slamnatog suncobrana u plažnom baru “Egzotika” i još ljubaznije vas upitao: “Plaćate li karticom ili u bitkoinima?”.
Ne znamo koliko je realno da ovog leta sebi priuštite odmor na nekom dalekom mestu (navijamo za to!), ali da vam ovakvo pitanje bude postavljeno je nešto što se sigurno može desiti.

Svi ti COIN-i - ErsteZnali
Iako upotreba kriptovaluta u mnogim državama sveta nije zakonski uređena, uglavnom nije ni zabranjena. 
Slično je i u Srbiji, tako da tu i tamo imate poneki restoran, teretanu, ili prodavnicu IT opreme koji prihvataju da im u zamenu za njihovu uslugu ili proizvod date odgovarajući iznos bitkoina. Nemamo, doduše, informacije kako to tačno rešavaju sa poreskom ;).
 
#ErsteZnali
 

Postoje čak i bankomati za kupovinu kriptovaluta. Da, u centru Beograda!Dok pitanje upotrebe kriptovaluta ne bude usklađeno sa pravnim sistemima širom sveta, pa i kod nas, iskoristite to vreme da se ovde upoznate sa nekoliko osnovnih pojmova o njima. Možda vam zatreba.

 
Važno!
 

Narodna banka Srbije upozorava da se kriptovalutama ne priznaje svojstvo sredstva plaćanja, bez obzira na njihov naziv.


Šta su kriptovalute?

Nazovimo ih, krajnje pojednostavljeno, digitalnim novcem koji služi za digitalnu razmenu.  

Za šta se kriptovalute najviše upotrebljavaju? Najčešće se koriste za onlajn plaćanje. Njima se može plaćati i na fizičkim mestima prodaje, jednostavnim digitalnim prebacivanjem jedinica kriptovalute u digitalni novčanik primaoca. Zbog čega im neki korisnici daju prednost u odnosu na klasične načine onlajn plaćanja? Plaćanje se obavlja brzo i bez valutnih prepreka.

Jaka stvar, reći ćete. Pa to sve može i bez kriptovaluta da se obavi. 
Ali, hajde da malo dublje zađemo u kripto svet, da pokušamo da pronađemo zbog čega to kriptovalute izazivaju toliko pažnje, a u nekim trenucima i pravu pomamu.

Neke države prepoznaju značaj kriptovaluta i razmišljaju o “lansiranju” svojih. I neke velike kompanije, kao što su Facebook, Google, Amazon, JP Morgan razmišljaju o svojim kriptovalutama ili su već pokušale da ih pokrenu. Ako svemu ovome dodamo i to da je vrednost bitkoina, kao prve i najpoznatije kriptovalute, u jednom periodu zabeležila ogroman rast u odnosu na dolar te su se mnogi njegovi prvi korisnici praktično obogatili, stvar postaje jasnija.

 
Oprezno
 

Ako već vidite zlatne poluge oko sebe, usporite! Kao što je imao ogroman rast, tako je bitkoin posle toga zabeležio i ogroman pad te su mnogi ostali bez uloženog novca. Velike oscilacije u vrednosti su jedna od najkontroverznijih stvari u vezi sa kriptovalutama, i po korisnika najrizičnijih.


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!