Fiksna ili promenljiva kamatna stopa

Traženje stana, kao što smo već zaključili, oduzima dosta vremena, ali donosi i mnogo uzbuđenja! Dok je pozitivna trema sasvim okej, u sveopštoj frci i trci za dokumentacijom, nemojte zanemariti jedno veoma važno pitanje prilikom ugovaranja stambenog kredita - izbor između fiksne i promenljive kamatne stope.

Šta to uopšte znači? Krenućemo redom. 

Opšte pravilo kod uzimanja kredita jeste da mesečna rata ne treba da bude prevelika, odnosno - nakon otplate mesečne rate, logično, treba da vam ostane dovoljno novca za druge, svakodnevne troškove i potrebe. 

Kod stambenog kredita, zbog velikih iznosa i dugih rokova otplate, visina rate je jedna od ključnih tačaka. 


Zapitajte se:

  

Jedan od načina za umanjenje rizika jeste da se opredelite za fiksnu kamatnu stopu. 

Podsetimo se nekih ključnih pojmova iz kursa o zaduživanju.

Fiksna kamatna stopa je kamatna stopa koja je ista tokom celog perioda otplate.

Promenljiva kamatna stopa je kamatna stopa koja se menja tokom perioda otplate. Dinamika i način menjanja se utvrđuju prilikom ugovaranja kredita. Najčešći model je onaj po kom se promenljiva kamatna stopa sastoji od fiksnog dela, izraženog u procentima, i promenljivog koji čini vrednost Euribor-a ili Belibor-a. Oni menjaju vrednost, pa se i ukupna kamatna stopa menja po ugovorenoj dinamici, obično tromesečnoj ili šestomesečnoj.

Preporučujemo da se podsetite i ostalih važnih pojmova u vezi sa kreditima, poput nominalne i efektivne kamatne stope. Sve to možete da pronađete ovde.

Sa fiksnom kamatnom stopom, vaša rata izražena u evrima (pod uslovom da uzimate kredit indeksiran u ovoj valuti), biće ista tokom celog perioda otplate kredita. Na taj način:

Fiksne kamatne stope su, u trenutku uzimanja kredita, načelno nešto više od promenljivih.

Međutim - šta ako se Euribor tokom vremena smanjuje, a vi ste izabrali fiksnu stopu?

Da li ćete u tom slučaju plaćati više nego što biste morali? Nešto slično se desilo prethodnih godina - Euribor se drastično smanjio, ali je tržište reagovalo snižavanjem ukupnih kamatnih stopa. Zato su korisnici stambenih kredita bili u prilici da refinansiraju stambeni kredit, bilo u svojoj, ili u drugoj banci.


Fiksna ili promenljiva kamatna stopa - ErsteZnali
 

#ErsteZnali

Kretanje Euribora nije moguće predvideti, kako on može da izrazito oscilira. Na primer, u poslednjih 15 godina, maksimalna vrednost šestomesečnog Euribora bila je čak +5,14% u julu 2008. Trenutno je ova vrednost i dalje u negativnom polju – u junu 2019. iznosila je -0,31%.

 

Upravo zbog niskog Euribora, promenljive kamatne stope su poslednjih godina veoma atraktivne. U samom startu otplate kredita, one obezbeđuju nešto nižu ratu nego fiksne stope – ali, na duži rok, promenljiva kamatna stopa može da bude rizična. 

Konkretno, kod ove kamatne stope, niko unapred ne može da zna šta će se na kraju otplate kredita ispostaviti - da li je to bila pametna odluka ili ne.SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Prijavi se i testiraj svoje znanje!