Procena finansijske situacije

Evidencija prihoda i rashoda je ključna za uspešno upravljanje novcem, bilo da se radi o ličnom budžetu, ili je u pitanju porodični budžet. Nakon evidentiranja prihoda i rashoda, sledeći korak je da utvrdimo da li postoji balans između njih.

Kada su vam prihodi jednaki rashodima, to je prihvatljivo. Ipak, uvek je bolje kada su prihodi veći, jer to znači da deo novca možete odvajati sa strane i uštedeti. Najgora opcija je, svakako, ona u kojoj su vam rashodi veći od prihoda – u tom slučaju, vi ste u crvenoj zoni, odnosno trošite novac koji nemate, što će dugoročno imati negativan uticaj na vaš život. Dugovanje nikada nije zabavno, a ni prijatno, bez obzira na to ko vam je pozajmio novac.

Da ste prošlog meseca uradili analizu budžeta, kakav bi bio rezultat?

Zanimljivo je, a i korisno, da se prilikom procene svoje finansijske situacije pozabavite i analizom troškova sa aspekta želja i potreba.

U potrebe spada sve ono bez čega ne možete da funkcionišete, a želje su sve ono što bi bilo lepo imati, ali nije nužno za život. Ovo zvuči jednostavno, ali je nekad teško napraviti jasnu granicu, kao na primer kod garderobe ili obuće:jasno je da vam je određena količina ovih proizvoda neophodna za život, ali nekada oni mogu biti isključivo predmeti želje i nepotreban udar na vaš budžet – pogotovo u vreme rasprodaja! Slična je situacija sa automobilom - verovatno vam je potreban za normalno funkcionisanje, ali, da li vam je zaista neophodan taj novi model, koji je uz to skuplji za registraciju i održavanje?

Budite iskreni prema sebi, i ne opravdavajte svoje želje pretvarajući ih u potrebe. Naravno, sasvim je ispravno imati želje i udovoljavati im – samo je potrebno i promisliti kako ih najbolje možemo uskladiti sa dugoročnim finansijskim ciljevima.

Ako bolje razmišljate u brojkama, onda postoji interesantno pravilo podele kojim se možete rukovoditi – ono glasi 50/30/20. U prevodu, 50 odsto novca trošite na svoje potrebe, 30 odsto na svoje želje, a 20 odsto ulažete u svoju budućnost – kroz štednju!Procena finansijske situacije - ErsteZnali

Da sumiramo:

Bilo da je vaš cilj da vratite dugove, uštedite za odmor, uplaćujete životno osiguranje ili nešto potpuno drugačije, vođenje budžeta pomoći će vam da analizirate svoje mogućnosti i definišete čemu težite. On je od neizmerne koristi za pravljenje plana o tome:


SPREMITE SE!

Na korak ste od početka testa!

Da biste postigli što bolji rezultat potrebno je da tačno odgovorite na što više pitanja.

Za svako pitanje imate 30 sekundi za odgovor.

Želimo vam puno sreće!

Započni test
Nastavi ka sledećem modulu: Nepozajmljivanje od rodbine
Prijavi se i testiraj svoje znanje!