Želim da kupim auto

Kupovina automobila je velika stvar za svaku porodicu ili pojedinca. Mnogo različitih stvari morate analizirati i doneti niz odluka koje će značajno uticati na život u narednom periodu. Ove nedoumice koje se javljaju kod svakoga, možemo podeliti u dve grupe:

Što se tiče prve grupe pitanja, nažalost ne možemo mnogo pomoći. To je vrlo lična odluka, koju morate doneti uzimajući u obzir sve potrebe i mogućnosti. Savet bi bio da se dobro upoznate sa situacijom na tržištu, kako polovnih, tako i novih vozila, raspitajte se o akcijama koje su u toku ili se očekuju u narednom periodu (sajam automobila npr.) i pratite relevantne sajtove koji se bave automobilizmom.

Preporuka bi bila i da razmotrite sve troškove koje ćete imati u narednom periodu oko održavanja vozila jer će oni značajno uticati na kućni budžet. Iskusniji kupci i vozači uvek kažu da je mnogo bolje kupiti auto koji možeš da održavaš bez teškoća nego onaj koji trenutno možeš da platiš a čije održavanje će te uvaliti u dugove. Troškovi registracije, redovnih servisa, guma i sl. su značajni troškovi i treba ih uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o kupovini. Izbor automobila i način kupovine su stvari koje se međusobno prožimaju. Za izbor automobila važno je i da odredite budžet u kome se krećete, ali važi i obrnuto. Način kupovine može biti uslovljen i izborom automobila.

Postoji više načina za kupovinu automobila:

Kupovina iz ušteđevine

Ovo je definitivno prva preporuka. Ako ste pratili naše savete o štednji  i uspešno uštedeli novac za kupovinu novog auta, imate na raspolaganju najviše opcija. Možete posetiti ovlašćene dilere automobila i auto placeve i pogledati kakva je ponuda, ali možete kupiti i auto od fizičkog lica (preko oglasa ili preporuke poznate osobe). Često prodavci za plaćanje u gotovini odobravaju i neki popust ili dodatni paket opreme. Najveća korist od ovakve kupovine je što je jedina vaša obaveza u narednom periodu da vozite bezbedno poštujući propise, a mirni ste što se tiče finansija.

Kupovina iz namenskog kredita

Namenski ili potrošački kredit je kredit za kupovinu tačno određene stvari, automobila ili pokućstva najčešće. Omogućava vam kupovinu nečega što nije moguće kupiti iz tekućih primanja. Odobravaju ga banke na osnovu profakture prodavca, što znači da auto možete kupiti isključivo od pravnog lica (prodavnice automobila i registrovani auto placevi) i na osnovu unapred definisane procedure za odobravanje kredita. Sigurno će biti potreban i izveštaj iz Kreditnog biroa koji dokazuje vašu redovnost u izmirivanju kreditnih obaveza. Uobičajeno se odobrava na period od dve do pet godina i po kamatnim stopama koje su povoljnije od keš kredita. Vi ne dolazite u kontakt sa novcem, već banka direktno uplaćuje prodavcu. Dobra stvar je da ćete u kratkom roku posedovati željeni automobil, ali će vaši mesećni rashodi porasti za iznos dogovorene rate kredita. Raspitajte se o dodatnim troškovima koji prate ovaj kredit, npr. kasko osiguranje. 

Kupovina iz keš kredita

Ako želite da kupite auto od fizičkog lica, a nemate ušteđevinu, na raspolaganju su vam keš krediti. Pod uslovom da ste bili redovni u izmirivanju starih kreditnih obveza i imate redovna primanja, u dogovoru sa bankom ćete obezbediti određeni iznos gotovine za koju možete kupiti željeni auto. U ovom slučaju takođe možete iskoristiti svoje pregovaračko umeće i videti da li kao kupac sa gotovinom imate neke pogodnosti kod prodavca. Vaši mesečni troškovi će porasti za dogovorenu ratu kredita, ali će tu neprijanost sigurno ublažiti vožnja u novom ljubimcu. Vodite računa samo da redovno izmirujete rate, a ne zaboravite ni redovno održavanje automobila.

Kupovina na lizing

Dosta popularan vid kupovine automobila je kupovina na lizing. A šta je zapravo lizing? Reč lizing potiče od engleske reči „lease“ što znači iznajmiti, rentirati, uzeti pod zakup. Ovaj pojam je u drugoj polovini XX veka evoluirao u finansijki model koji danas ima svoje autonomno značenje. Kupovina automobila na lizing podrazumeva pravo da koristite automobil tokom trajanja ugovora. Pravni vlasnik u tom periodu ostaje davalac lizinga, ali otplatom poslednje rate i prenosom vlasništva postajete vlasnik automobila. Ovaj vid finansiranja se kao i potrošački kredit odobrava za tačno određeni predmet i prodavac mora biti pravno lice. Ova vrsta finansiranja kupovine automobila je često povoljnija od kredita jer je predmet lizinga u isto vreme i sredstvo osiguranja naplate. Kod kupovine auta na lizing, vodite računa da morate uzeti i obavezno kasko osiguranje vozila, što je dodatni mesečni trošak. Iako je dobro da imate ovo osiguranje bez obzira kako ste kupili auto, za razliku od prethodnih modela finansiranja ovde to nije vaša odluka, već je definisano ugovorom sa lizing kućom.